@_WAAR_


Als je wilt weten wat er in de wereld gebeurt, kijk dan naar wat er in jezelf gebeurt.

Transitievraagstukken van deze tijd vragen je steeds nadrukkelijker naar 'binnen' te kijken. Naar jezelf. Wie ben ik in deze wereld. Wat doe ik? Waar ben ik mee verbonden? Wat is mijn bestemming en van waaruit kom ik in beweging?

Op deze "kladblog" tref je de aantekeningen van Inge Knoope en Hans Moerenhout over het ontstaan van "@_WAAR_ Procesbegeleiding" en het doen van wijkopstellingen. Over Awareness Based Social Technologies en hoe die praktisch toe te passen in je werk. De uitnodiging is om naar binnen te kijken. Ons aanbod is daarbij te helpen waar we kunnen en samen te werken. Wederkerig, zoekend, gevend en lerend. De reis is daarbij de les. Het gaat ons er niet om ergens te arriveren. We zijn graag samen onderweg.

dinsdag 15 oktober 2013

@_WAAR_ werkt in de tussentijd


Al jaren doen we het. Wanneer we als mens vastlopen, in ons werk, in ons leven, in onze relaties met anderen, gaan we op zoek naar het waarom. Die zoektocht eindigt steevast ook bij bepaalde aspecten van onszelf. Vaak komen we tot de conclusie dat het verstand niet kan verklaren waarom zaken zich steeds herhalen, waarom we als mens steeds in diezelfde valkuil stappen.  Het antwoord zit eigenlijk altijd in je.  Wie ben ik, waar kom ik vandaan en waar ga ik naar op weg.  Het zijn vragen die bij dit soort bewuste zelfreflectie langskomen.

Zelfontwikkeling
Voor wie echt wil en het met zichzelf aangaat, opent zich een diepere laag. Niet makkelijk, want vaak zijn verwondingen uit het verleden de oorzaak en het ‘helen’ gaat niet zonder pijn. De kracht die zich ontvouwt als je die weg toch opgaat, is groot. Het brengt liefde, compassie en mededogen.

Teambuilding
Naast onze persoonlijke ontdekkingstochten zien we dat dit soort trajecten ook in bedrijven worden aangegaan. Vooral management en directieteams zien persoonlijke ontwikkeling  als van belang in de samenwerking. We willen elkaar op andere vlakken leren kennen en doen aan teambuilding. We geven elkaar kleuren, zetten denkbeeldige hoedjes op en typeren ons met letters. Allemaal om rollen en onderlinge verhoudingen te duiden.

Maatschappelijke ontwikkeling
Wat als we al deze persoonlijke en team technieken die bewustzijn vergroten, nu eens inzetten in het maatschappelijke veld? Wat als we deze technieken toepassen op de dynamische en ook vaak schurende context van alledag? In buurten, tussen teams, in hoe steden en dorpen opereren. Wat opent zich dan? Naast personen en organisaties is 'de plek waar' ook drager van verleden. Een collectief verleden dat op ons inwerkt, misschien wel meer dan we vermoeden.

Juist nu een relevante vraag. Want steeds duidelijker wordt dat veel antwoorden op de huidige crises liggen in het versterken van de vitaliteit van lokale gemeenschappen en netwerken.  Het gaat om het ontstaan van nieuw en duurzaam economisch gedrag, het gaat om de dynamiek tussen mensen en hun omgeving.

Participatiesamenleving
De tijd is rijp. De participatiesamenleving een feit. Maar hoe doen we dat? We zien en voelen, als wijkbewoners , en als professionals die in wijken en buurten werken, dat veel vast zit. Dat grote systemen en instituties niet meer geworteld zijn in de samenleving. Het wringt. Zoals we als mensen of teams op zoek gaan naar onszelf en de weg naar binnen nemen, is dat misschien wel harder dan ooit ook nodig voor systemen in onze maatschappij.  Om te zien waar we vandaan komen, waar we staan en wat de volgende stap wordt.

Awareness Based Social Technologies
@_WAAR_ is een jong  bureau dat deze zoektocht erkent, opzoekt en faciliteert. Via Awareness Based Social Technologies, gaan we  via reĆ«le maatschappelijke casussen op zoek. Met wie wil. Niet pratend aan vergadertafels, maar voelend en open, in vol bewust-zijn. We gaan op zoek naar onze blinde vlek, naar van waaruit we de dingen doen.  Wat zich ontvouwt is vrijwel altijd zowel verhelderend als herkenbaar. En steeds is de weg die zichtbaar wordt verrassend toepasbaar en voor ieder op maat.

Transitie
Wij leveren de leerprocessen, de begeleidende ondersteuning en de tools, opdat die klus wordt verrijkt met optimale proceskwaliteit. Interesse? Graag gaan we met u het gesprek aan. We zijn benieuwd naar waar u staat en, of en zo ja waar, transitie wenselijk is. Want dat is waar we het eigenlijk over hebben. De transitie van menselijk handelen in deze tussenruimte. Individueel en in groepen of samenwerkingsverbanden, in wijken en steden, in en tussen organisaties. Transitie naar een bewuster en integraal werken, leven en zijn. Op weg naar een eco-driven maatschappij. Wij van @_WAAR_ staan graag voor u klaar bij die transitie.

Meer weten, bel of mail ons:
Inge 0611355865
Hans 0651645887
waar.proces@gmail.com


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten