@_WAAR_


Als je wilt weten wat er in de wereld gebeurt, kijk dan naar wat er in jezelf gebeurt.

Transitievraagstukken van deze tijd vragen je steeds nadrukkelijker naar 'binnen' te kijken. Naar jezelf. Wie ben ik in deze wereld. Wat doe ik? Waar ben ik mee verbonden? Wat is mijn bestemming en van waaruit kom ik in beweging?

Op deze "kladblog" tref je de aantekeningen van Inge Knoope en Hans Moerenhout over het ontstaan van "@_WAAR_ Procesbegeleiding" en het doen van wijkopstellingen. Over Awareness Based Social Technologies en hoe die praktisch toe te passen in je werk. De uitnodiging is om naar binnen te kijken. Ons aanbod is daarbij te helpen waar we kunnen en samen te werken. Wederkerig, zoekend, gevend en lerend. De reis is daarbij de les. Het gaat ons er niet om ergens te arriveren. We zijn graag samen onderweg.

maandag 16 september 2013

@_WAAR_ Werkplaats: de wijkopstelling

Laten we gaan doen
'De wereld is in transitie.' We zijn afgelopen tijd geregeld allerlei memo’s, blogs en artikelen begonnen met deze zin. Hij staat inmiddels tegen. De rek lijkt eruit om enkel een verhaal met elkaar te delen. Het is tijd om te gaan doen. We zijn niet meer geïnteresseerd in meningen. Zelfs niet in die van onszelf. ‘Wat is het plan?’ Zoals Daan Roosegaarde het zegt: “Laten we gaan doen, soms weet ik ook nog niet precies wat het doel is, maar het lijkt me interessant en het voelt goed.”

 
Een deelnemer over @_WAAR_ Werkplaats:
“Meteen maar in het diepe gesprongen, waar we aan het werk zijn geweest
 in, met en voor Culemborg. Waar het over ging? Krachten in het veld hebben
altijd te maken met de krachten in mijzelf. Kennelijk is dat een universele wet,
want je daaraan onttrekken dat lukt niet. Ik keek op een nieuwe manier in de spiegel.
Ilse Schuts, drager van www.bewustculemborg.nl
 

Enabling transition
Je kunt transitie misschien wel het beste zien als een zichzelf organiserend proces. Dat kun je niet orkestreren. Hooguit begeleiden. En dat vraagt steeds nieuwe vormen van kijken, organiseren en doen.

Wij van @_WAAR_ nodigen daartoe uit tijdens @_WAAR_ Werkplaatsen. Een nieuwe manier van werken, die aansluit bij de complexiteit van buurtnetwerken en het idee dat verandering een diepere laag vraagt van kijken en doen. Mensen die zich min of meer onderling gebonden voelen aan een bepaalde ontwikkeling krijgen er de ruimte om relevante samenhangen begrijpelijk en hanteerbaar te maken. We noemen het een wijkopstelling

Wij zien in de Werkplaats mensen uit een (buurt)netwerk  éénmalig bij elkaar komen, rondom een gedeeld gevoel van noodzaak dat iets om een verandering vraagt. In jezelf, in de groep, in de wijk, rondom een issue. Een ontmoeting in vrijheid maar niet in vrijblijvendheid, opdat je op elkaars werk en werkelijkheid betrokken bent en kunt zien hoe de bijdrage van de één cruciaal is voor de ander. Vergaderen dus? Nee…het lijkt er niet eens op.


Awareness based
Tijdens de werkplaatsen willen we voorbij aan de manieren waarop we gewend zijn geraakt te werken. Hoe kom je achter de maskers vandaan. Hoe kom je onder de oppervlakte? Wat kan ontstaan is dat aanwezigen vanuit de onderstromen durven te gaan deelnemen. Dat wat woordeloos al vaak gevoeld wordt, wordt hier naar bewustzijn gebracht, door jezelf. Het besef over de realiteit waar we met z'n allen in zitten, neemt toe en als vanzelf zie je wat jouw eerstvolgende stap is, en dat in afstemming met elkaar.

De methodieken die gebruikt worden, noemen we “Awareness Based Social Technologies” en dat slaat op Theory U, Systemisch Werk, Creatiespiraal, Spiral Dynamics, enzovoort. We kunnen kort ingaan op het theoretisch kader van deze methodieken, maar het doel van de werkplaats is: doen. Ervaren is de beste manier om het te begrijpen.



Hoe gaat een wijkopstelling en de @_WAAR_ Werkplaats in z'n werk?
Wil je een keer meedoen? Dat kan! Periodiek of in overleg, verzorgen we een ruimte en stellen we een datum vast. Er zijn open werkplaatsen waar de tijd en de plek bepaalt wie er zullen zijn. Voel je als betrokken individu daar altijd welkom. Wellicht een eerste kennismaking.

Wanneer je op wat voor manier dan ook bezig bent in een buurt of wijk, kunnen we ook een wijkopstelling en een @_WAAR_ Werkplaats voor je organiseren. Bijvoorbeeld rondom een lokale ontwikkeling die ieder vanuit zijn eigen belang deelt en waar een keer anders samen kijken de moeite waard lijkt.

Diversiteit in deelnemers en belangen maakt het levendig. Vanuit wat er gemeenschappelijk is, ontstaat heel natuurlijk de focus op een casus, die richtinggevend is voor het verloop van de wijkopstelling. Het kan een vastzittend proces zijn, maar net zo goed een speelse vraag over hoe gezamenlijk om te gaan met een kans die zich voordoet. De resultaten zijn altijd voor iedereen op maat, pragmatisch en trefzeker.

Onze rol is 'hosten' van het proces. Mocht er naar aanleiding van de werkplaats en de opstelling een vervolg nodig zijn, dan biedt @_WAAR_  procesbegeleiding, verdieping of coaching op maat.
 

Wanneer en hoe?
Kijk in onze agenda en meld je aan of kies voor maatwerk en neem contact op. Op basis van je vraag bekijken we dan in overleg, op welke manier en wanneer jouw werkplaats gestalte krijgt. De kosten van de werkplaats hangen hiermee samen. We hanteren een richtbedrag van 75 euro voor individuele deelname aan een werkplaats. Interesse, bel of mail ons @_WAAR_.


De @_WAAR_ Agenda (onder voorbehoud)
3 oktober             Breda              14:00 – 17:00      open werkplaats
begin november  Culemborg      14:00 – 17:00      werkplaats ism Bewust Culemborg
7 november         Tilburg             15.30 – 16.30     Pluk Innovatiefestival
3 december         Amsterdam     14:00 – 17:00      open werkplaats


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten