@_WAAR_


Als je wilt weten wat er in de wereld gebeurt, kijk dan naar wat er in jezelf gebeurt.

Transitievraagstukken van deze tijd vragen je steeds nadrukkelijker naar 'binnen' te kijken. Naar jezelf. Wie ben ik in deze wereld. Wat doe ik? Waar ben ik mee verbonden? Wat is mijn bestemming en van waaruit kom ik in beweging?

Op deze "kladblog" tref je de aantekeningen van Inge Knoope en Hans Moerenhout over het ontstaan van "@_WAAR_ Procesbegeleiding" en het doen van wijkopstellingen. Over Awareness Based Social Technologies en hoe die praktisch toe te passen in je werk. De uitnodiging is om naar binnen te kijken. Ons aanbod is daarbij te helpen waar we kunnen en samen te werken. Wederkerig, zoekend, gevend en lerend. De reis is daarbij de les. Het gaat ons er niet om ergens te arriveren. We zijn graag samen onderweg.

vrijdag 23 augustus 2013

Echte samenwerking vraagt meer dan koffie en powerpoints

Welke dingen maken nou dat samenwerkingsverbanden een wezenlijk verschil maken? Onder de aanduiding "collaborations with real impact" geeft Peter Senge afgelopen juni ('13) een treffende opsomming van criteria daartoe.
In het algemeen noemt hij de moed die er voor nodig is om het verschil te durven maken, maar meer specifiek komt hij op deze kenmerken van samenwerkingsverbanden:

1. Men focust op dringende praktische problemen.
2. Men focust op het transformeren van relaties. De groep dient te bouwen aan een gevoel van wederkerigheid, wezenlijk onderling vertrouwen en een gedeelde visie over wat er mogelijk is.
3. Men creëert ruimte voor reflectie en diepergaande gesprekken.
4. Men is als groep verankerd in de ruggengraat van een organisatie: deskundige en toegewijde hulpbronnen zijn nodig om een complex netwerk te ondersteunen en te coördineren.
5. Men erkent dat “we have met the enemy and he is us”. Wanneer samenwerkende organisaties, groepen en mensen erkennen dat ze zelf een onderdeel zijn van het probleem, kunnen ze consequent openstaan voor veranderingen in gedrag en in handelwijzen.

De kracht van deze condities komt vrij in hun onderlinge samenhang. Ze mogen gezien worden als aspecten van een groter geheel en niet als een checklist van goede ideeën, die afzonderlijk van elkaar kunnen worden ingezet. Alleen dan gaan we inzien en ervaren wat we nodig hebben om met succes te kunnen bouwen aan een wereld van verbinding en samenwerking: het ligt in onze eigen mogelijkheden, vaardigheden en attitudes, waarmee we nieuwe praktijken en infrastructuren bouwen.   

Bron:http://nbs.net/category/news-events/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten